Na een master strafrecht en verschillende opdrachten via een juridisch detacheringsbureau, was Sten Habets klaar voor de overstap naar het Openbaar Ministerie. In oktober 2016 begon hij aan zijn opleiding bij de SSR, en in januari 2017 behaalde hij zijn zittingsvaardigheidsbewijs (ZVB). 

Sten: “De SSR-opleiding in de eerste 3 maanden, is niet alleen leuk maar ook ontzettend nuttig. Je verdiept je volledig in het strafrecht, inclusief de laatste actualiteiten en jurisprudentie. Dit helpt je om je kennis nog verder te versterken en zorgt er voor dat je met vertrouwen op zitting staat.

Na het behalen van het zittingsvaardigheidsbewijs word je – tijdens de interne opleiding - ook goed begeleid. Eerst kijk je mee bij een collega, daarna doe je zelf zaken onder begeleiding. Tot slot ga je zelfstandig zittingsdagen draaien, waarbij je nog steeds feedback krijgt van je opleiders. Je leercurve is daarmee groot, omdat je de feedback direct in de praktijk kan toepassen.”

Welke zaken behandel je nu precies op welke zitting?
“Bij telehoorzittingen behandel je snelheids- en alcoholzaken.  Bij dit soort zaken gaat het om verdachten die een eerste of tweede keer met justitie in aanraking komen op het gebied van verkeersfeiten. Tijdens zo’n telehoorzitting wordt bekeken of de zaak via een strafbeschikking kan worden afgedaan.

Als alcoholpromillages erg hoog zijn, of een verdachte dusdanig vaak met justitie in aanraking is gekomen, dan gaat de zaak direct naar de politierechter (in het geval van het rijden onder invloed), of naar de kantonrechter (in het geval van een snelheidsovertreding).

Wat spreekt je zo aan in het werken voor Parket CVOM?
Ik vind het leuk en afwisselend om aan de kleinere zaken te werken. De doorlooptijd van zo’n zaak is kort, waardoor we snel veel zaken op zitting behandelen – door het hele land.  Zaken die via de ZSM worden geregistreerd staan vaak binnen enkele maanden al op zitting. Daarmee kun je snel resultaat boeken en aan de samenleving laten zien dat strafbare feiten snel worden bestraft.

Hoe zorg je er voor dat je betrokken bent, maar ook afstand kan houden? 
Als adjunct-officier moet je professioneel handelen in het bepalen van de strafeis- of strafbeschikking.  Hierbij is het belangrijk dat je goed luistert naar een verdachte. Onder welke omstandigheden is het strafbare feit gepleegd? Wat is de persoonlijke leefsituatie en wat zijn de persoonlijke omstandigheden? Als een verdachte duidelijk maakt dat hij een geldboete bijvoorbeeld echt niet kan voldoen, kijk ik of het opleggen van een evenredige taakstraf een alternatief is.

Hoe is de onderlinge samenwerking tussen de adjunct-officieren? 
We werken met een jong team van professionals. Doordat we allemaal zittingen verspreid over het land doen, spreken we elkaar niet dagelijks. Toch is er onderling veel contact. Bijvoorbeeld op kantoordagen, maar ook telefonisch of via de mail. Het contact is dus goed. Samen delen we ervaringen, en kunnen bij elkaar terecht met vragen over bijvoorbeeld de bewijsbaarheid of strafmaat van een zaak.

Bekijk hier de vacatures